Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu

 

Kuruluş

 Kuruluş

  Federasyonumuzun Kuruluşu Hakkında Genel Bilgi
  05.05.2009
 

A) FEDERASYONUN KURULUŞ AMACI:

1980 yılında Genel Müdürlüğümüz Spor Eğitimi Dairesi başkanlığı bünyesinde aralarında Görme Engelli Sporcularında yer aldığı muhtelif engelli gruplarda spor faaliyetlerine başlanılmış ve bu durum 1990 yılına kadar devam etmiştir.

1990 yılında Türkiye Özürlüler Federasyonu kurulmuş ve tüm engelliler bir çatı altına toplanmıştır.

7 Mart 2000 tarihinde; İşitme ve Görme Engelliler Federasyonu olarak ayrı bir federasyon haline getirilmiştir. Avrupa ülkelerindeki yapılanmaya uygun hale getirmek için Bakanlık Makamının 12 Temmuz 2000 tarih ve 05812 sayılı onayları ile Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu kurularak faaliyetlerine başlamıştır.

Alt yapısı oluşmayan Görme Engelliler Spor Federasyonu Kasım 2000 tarihinde yapılan Federasyon Başkanları seçimine katılamamıştır. Bakanlık Makamının 16.05.2001 tarih ve 5812 sayılı olurları ile ilk Federasyon Başkanlığına Asaf AVCI atanmıştır. Daha sonra istifası ile 03.06.2004 tarihinde ara seçimlerinde Mesut DEDEOĞLU Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanlığına seçilmiştir. 28 Mayıs 2011 Tarihinde yapılan 1.Olağanüstü Genel Kurul sonucunda Federasyon Başkanlığına Abdullah ÇETİN seçilmişti, 2016 yılında yapılan 4. Olağan Genel Kurulda Federasyon Başkanlığına Hasan SAYYIDAN seçilmiştir. Pandemi nedeniyle 2021 yılında gecikmeli yapılan 5. Olağan Genel Kurulda 101 oy alan Ayhan YILDIRIM Federasyon Başkanı olarak seçilmiş  olup halen bu görevini devam ettirmektedir.

Federasyonumuz Uluslararası Görme Engelliler Federasyonu (IBSA) ile, Uluslararası Görme Engelliler Satranç Birliği (IBCA) üyesidir.

Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu halen Atletizm, Goalboll, Futsal, Satranç, Ağırlık Kaldırma (Halter), Judo , Yüzme Bisiklet dallarında faaliyet göstermekte olup, ayrıca, Görme Engelli Sporcuların eğitimi ve aktiviteleri konularında çalışmalar yapmaktadır.

1.       Sorumluluğu altında olan spor dallarının geliştirilmesini sağlamak, bu yolda çeşitli çalışmalar yaparak her türlü önlemi almak,

2.       Görme engelli vatandaşlarımızı spora kanalize ederek, moral ve motivasyonlarını yükseltmek,

3.       Uluslararası alanda ülkemizi en üst düzeyde temsil etmek ve bu alanda sporcu ve spor yöneticilerini yetiştirmek,

4.       Bünyesinde bulunan branşların teknik yönetimi ve denetimini yapmak,

5.       Başarılı sporcuları ödüllendirmek,

6.       Görme Engellilerin yapabileceği spor branşlarını geliştirip yayılmasını sağlamak,

7.       Ülke genelinde Kulüp sayısını arttırarak, Lisanslı sporcu sayısını arttırmak,

8.       Gelişim ve Eğitim kampları açmak,

9.       Görme Engellilerin spor bilincini geliştirmek,

10.   Görme Engellilerde sporu tabana yayarak, alt yapıya önem vermek, (17 Görme Engelli İlköğretim Okullarında)     

11.  81 İlde Görme Engelli Spor Faaliyetleri yaptırabilmektir.

12.  Avrupa da dünyada ve paralimpiklerde en iyi dereceyi elde etmek, 


C) YAPILAN BRANŞLAR VE ETKİNLİKLER

Görme Engelliler Spor Federasyonu olarak,Görme Engelliler yönelik Türkiye genelinde yapılan branşlar; Atletizm, Goalball, Futsal, Satranç, Ağırlık kaldırma (Halter), Judo ,Yüzme ve Bisiklettir.

https://www.gesf.org.tr/kurulus